tree tops

Pedagoška godina 2016./2017.

Ovdje možete pronaći kalendar zbivanja za pedagošku godinu 2016./2017.

Rujan, 2016.


Biciklistička utrka
1. mjesto Marko Adžijević, 2. mjesto Luka Salvador, 3. mjesto Noa Lneniček


Posjet Ergeli Lipik
Ergela


Sudjelovali smo u akciji GOODYARA "ZA SIGURNOST DJECE". Dobili smo od njih donaciju- fluorescentne prsluke. U njima smo prošetali gradom da i druge potaknemo da ih odjenu za što bolju uočljivost i sigurnije kretanje djece u prometu.
Za sigurnost djece

Dani mlijeka. Posjetili smo malu mljekaru u Kukunjevcu vlasnika Darka Škevina. Mljekara u kojoj se proizvodi kozji sir i mlijeko koje u vrtiću konzumiramo.
Dani mlijeka

Vožnja turističkim vlakićem po ulicama Grada, igra na jezeru Raminac.
Vožnja vlakićem

Šetnja Gradom povodom dana grada i našeg sveca zaštitnika Sv. Franje.
Dan grada

Listopad, 2016.


21. listopada je održana svečanost Blagoslova kruha koji su pekle i mijesile odgojiteljice s djecom i roditelji. Svećenik ga je posvetio uz molitvu i dječji program. Recitacija "Kruh" (koju su interpretirali: Tara Potnar, Eva Krivdić i Noa Juraić) i pjesma Kruh naš koju su izvela ostala djeca i odgojiteljice.
Posveta kruha

"Glazbom kroz život" - predavanje za djecu uz muzičku pratnju.
Glazbena škola

Siječanj, 2017.


Blagoslov

Snijeg


Ožujak, 2017.


Svi smo različiti

BILI SMO POTPORA OSOBAMA S DAWNOM! OSTAT ĆEMO POTPORA NAŠIM PRIJATELJIMA MINJI I TINU JER SMO PONOSNI ŠTO SU DIO NAS.
Prvi dan proljeća 21. Ožujka -"Svjetski dan sindroma Down".
Taj datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom!


Obilježen Dan voda u Lipiku


Kreativna radionica s roditeljima

Još jedna kreativna radionica doživjela je uspjeh!
Kreativne radionice su prigoda za druženje, kreativno izražavanje i zajedničko stvaranje na relaciji: roditelj-roditelj, roditelj-dijete, roditelj-odgojitelj. Budući da nam se približava Uskrs osmislili smo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Lipika prikladnu radionicu na kojoj bi mogli dobiti ideju kako sami napraviti ukrase, poklone za svoje bližnje, a pritom upotrijebiti neobIikovane, otpadne materijale i na taj način-RECIKLIRATI! Pedagoški neoblikovani materijali su svi materijali koji nisu didaktički, a služe za igru. U njih ubrajamo: kartonsku ambalažu, PET boce, tetrapake, novinski papir, plastične čaše, tanjuri.


Dan tata
Bačončići

Volim tatu zato što i on mene voli! Svim Josipima i Josipama od srca želimo sretan imendan! Mnogi ljudi u svijetu obilježavaju 19. ožujka kao Dan očeva, no datumi u kojima se slavi ovaj dan razlikuju se od zemlje do zemlje. Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Na tom području je pronađena ploča na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4 000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. I taj običaj bilježavamo i održao se do danas. A što otac znači nama možete saznati sada! Volim tatu zato što imam iste oči ko' on. Volim tatu zato što pazi na cijelu našu obitelj. Tata me vodi na igralište i u vrtić. S tatom igram nogomet i berem jabuke. Tata mi pomaže učiti slova, nekad me nešto i nauči. Sad je pravi trenutak da se svi sjetimo zašto otac nikad ne umire!


Sportska igraonica

Predškolska dob je najpovoljnija za razvoj motoričkih sposobnosti! Kroz sport, i ne samo sport, nego općenito kroz tjelesno vježbanje dijete stječe samopouzdanje, osjeća se sigurnije, upoznaje druge ljude i djecu te se s njima zbližava, potvrđuje svoje sposobnosti, postiže određeno društveno priznanje te na taj način zadovoljava kako primarne potrebe i motive za kretanje, igru, sigurnost i ljubav, tako i potrebe za poštovanjem i samoostvarenjem. Vježbama djeca kroz igru razvijaju sposobnost koordinacije, brzine, snage, fleksibilnosti, ravnoteže, a njih će kasnije nadograđivati i usavršavati kroz život. Prepoznali smo mogućnost integracije sportskog programa u sam djelokrug rada Dječjeg vrtića Kockica. PUN POGODAK!!!

ZA ZDRAV DJETETOV RAZVOJ POTREBNO JE BRINUTI O STIMULACIJI SVIH RAZVOJNIH PODRUČJA A TO SU:

-jačanje organizma i očuvanje dječjeg zdravlja
-bogatije otkrivanje svijeta preko perceptivnog sustava
-obogaćivanje iskustava o sebi i drugima
-doprinos razvoju pojmova o vlastitoj tjelesnosti, te o prostoru i vremenu
-razvoj razumijevanja svog kapaciteta za pokret
-osjećaj zadovoljstva i entuzijazma za svoje tijelo i ljudski pokret
-doprinos znanju i iskustvu o svom „tjelesnom ja“, mogućnost raznih socijalnih interakcija, a time i razvoj socijalnih vještina
-osjećaj uspjeha za svako dijete, a time i osjećaj kompetentnosti i doprinos pozitivnoj slici o sebi, samopoštovanju
-učenje o kooperativnosti i vještini natjecanja, te poštivanje pravila
-spoznavanje i poštovanje različitosti
-učenje odgovarajućih reakcija na pobjeđivanje i gubljenje, a time razvijanje vještina nošenja s konfliktima
-doprinos „emocionalnoj pismenosti“
-razvoj moralne odgovornosti (pošten odnos prema suigraču i protivniku)
-učenje da aktivno sudjeluju u svom uspjehu


Likovni natječaj - recikliranje

Znamo da je važno sudjelovati, ali pobjeda je slađa! Zato smo svoju kreativnost i maštovitost udružili i stvorili prekrasno djelo!! Sudjelujući u nagradnom natječaju "Najkreativniji vrtićanci" pokazali smo što se sve može "stvorit" od recikliranih materijala!!! Kada od potencijalnog smeća izradite umjetničko djelo postanete pravi čuvari prirode i okoliša!


Travanj, 2017.Sretan Uskrs!

Neka vam ove dječje izjave još više uvesele nadolazeći Blagdan žele vam djeca i djelatnici Dječjeg vrtića Kockica!!!

Uskrs je veseli blagdan, Bog je uskrsnuo, nije više na križu, već je pušten na nebo!

Idemo u crkvu, ukrašavamo jaja, gradimo gnijezda jer nam dolazi zeko (dijeli nam darove, a mi njemu nešto nacrtamo).

Uskrs je pun cvijeća kuća je svečana.

Igramo igru s jajima, tucamo jaja – volimo kada pobijedimo!

Zeki ću ostaviti mrkvu i juhu da mi donese poklone!Reciklažno dvorište
OKOLIŠ MORA BITI ČIST DA ŽIVOTINJE BUDU ZDRAVE! (Tara)
Posjetili smo RECIKLAŽNO DVORIŠTE i tako nastavili osvješćivati sebe i druge o važnosti čiste i zdrave prirode oko nas i vas!!!!
Putem dječjih izjava najbolje će te naučiti što je recikliranje i što se to događa u recilažnom dvorištu.
Tara: "Recikliranje je dobro da nam okoliš bude čist!"
Matej: "Da se od starih stvari naprave nove."
Franka:"Recikliramo-PAPIR, BATERIJE, KUTIJE, FOLIJE, VREČICE...!"
Zara: " Naučila sam kako razdvajati smeće";
Irena: "Kartone stave u stroj i naprave se kocke";
Lara: "Kad' curi gorivo iz auta, stavimo ga u reciklažno dvorište.";
Ema: "Ja sam nučila "zgnječiti" novine."

I ZATO VAM VELIKU PORUKU ŠALJU DJECA, DJELATNICI DJEČJEG VRTIĆA KOCKICA LIPIK I POGLAVICA BIK KOJI SJEDI
"ČUVAJMO ZEMLJU I PRIRODU NA NJOJ, JER IH NISMO NASLIJEDILI OD SVOJIH DJEDOVA I OČEVA, NEGO SMO IH POSUDILI DO SVOJIH POTOMAKA!"


Zelena čistka - Lipik
Budimo dio globalnog pokreta
Let's do it World!
Podignimo svijest građana Hrvatske o vażnosti osobne brige za okoliš. Djelatnici Dječjeg vrtića kockica Lipik "dali su" JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ! Pozivamo sve da učine isto, nije vażno kad i gdje jer već jučer je bilo kasno!
Kada bismo posmatrali pravu prirodu stvari, svako zeleno drvo je daleko vrednije kao takvo, nego da je napravljeno od zlata i srebra. (Martin Luter)
Znaš li oče, otkud su brda, doline rijeke i sve to?
- Ti znaš?
- Znam. To je od velike patnje koju trpi zemlja.
U bolima je uzdisala i nadizala grudi, tako su nastala brda. Rijeke što izviru poljanama suze su iz srca zemlje. More što buči jauk je njezine duše kad je stisnu zatajene muke. Cvijeće - njezine su tugaljive misli iz neispunjenih sanja… Zeleno grmlje samo su njezine slutnje na kojima pjeva svoju nadgrobnu pjesmu kad vjetar šušti lišćem. U patnji miruje zemlja. Zimi se pokriva bijelim plaštem od pahuljica da pod njim podnosi ledeni san, na postelji svoje žalosti. I zvjezdice gore dršću kad gledaju njezine patnje…
Samo sunce je katkad grije od samilosti. (Marija Jurić Zagorka)
Ja ne żelim biti dio te tużne priče- a vi!!!

Svibanj, 2017.


U knjižnici
Djeca uče gledajući druge pa je izrazito bitno da vide da i roditelji čitaju!
Zlatno pravilo svakog odgojnog nastojanja je – početi od sebe. Dijete se u mnogočemu modelira prema roditeljima. Roditelji i odgojitelji, izvor su informacija za dijete od njegova rođenja, dijete im vjeruje, oponaša ih i želi vrijeme provoditi s njima. Djeca su spremna za čitanje mnogo prije nego krenu u školu, mi smo toga svjesni i puno vremena (dva do tri puta mjesečno) provedemo u knjižnici. Djelatnica knjižnice Snježana Dolušić osmisli i pripremi radionicu u kući gdje "borave" knjige. Važno je od malih nogu osjetiti miris knjiga, te hodati između redova polica s knjigama.
Tema ove čitaonice i radionice bila je priča "Uško" iz knjige "Najljepše priče o životinjama".
Kvalitetno provedeno vrijeme, da je tako uvjerite se i sami.

Dijete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti.(Penelope Leach)

Srpanj, 2017.


Druženje u knjižnici

Sati provedeni u knjižnici, su sati koji se pamte!
Upoznali smo novu priču "Žabica Žana", puka priče glasi:
"I najmanji mogu pomoći!"
Nakon priče uslijedili su listići za grafomotoričke vježbe! Uz igru sve je lako! Korisno vrijem u knjižnici provodila su djeca mješovite skupine (srednja,starija).
Predvježbe grafomotorici skrivaju se u čitavom nizu aktivnosti svakodnevnog života i igara kojima se zabavlja. Manipulacija raznim predmetima, samostalno hranjenje, oblačenje, kopčanje gumbića, vezanje vezica, listanje knjige. . . sve su to aktivnosti koje prethode držanju olovke i pisanju ali su neizostavan dio cjelokupnog razvoja.
Najčešći razlog odbijanja aktivnosti olovkom je vezan uz neku teškoću koje dijete doživljava provodeći ovu aktivnost. O tome bi trebalo voditi računa ako vaše dijete ne želi crtati i bojati. Tada nemojte odustati od poticanja takvih aktivnosti već mu aktivnosti učinite interesantnima, zabavnima i dodatno ga stimulirajte dogovorenim nagradama. Preduvjet za uspjeh u grafomotornim aktivnostima je razvijena fina motorika ruku. Ukoliko dijete pokazuje interes za aktivnosti olovkom njegov razvoj fine motorike i grafomotorike biti će znatno jednostavniji kod djece koja ne vole ovakve aktivnosti.
IDEJE ZA RAZVOJ GRAFOMOTORIKE:
-crtanje kažiprstom po pijesku, brašnu, trganje papira i formiranje loptica, nizanje perlica, prelijevanje vode u posudicama, nizanje štipaljki na košaricu, slaganje puzzli, gradnja kockama, slikanje (prstima , kredom, pastelama, kistom).
"Osim psa knjiga je čovjekov najbolji prijatelj" - poručuje nam Groucho Marx (jedan od najslavnijih američkih komičara).


Mlađa skupina u knjižnici

Drugo druženje u knjižnici.
Budući da se navika čitanja stječe od malih nogu mi malim koracima više puta mjesečno stiżemo u Gradsku knjiżnicu. U suradnji s djelatnicama knjiżnice upoznajemo, prelistavamo i "čitamo" knjige. Radionica u knjiżnici je nešto novo!
Knjiżnjičarka Snjeżana nam je omogućila da użivamo u slikovnici "Jedan dan" i zaslużna je što nam je taj "jedan dan" protekao veselo i drugačije. Druženje u knjižnici provela su djeca mlađe skupine.
Ako żelite saznati nešto više o slikovnici svratite "jedan dan" u knjiżnicu i čitaonicu, tamo će te dobiti odgovor!!!


Odlazak na bazene

LIPIK, BAZENI, VODA, PLIVANJE, IGRA U VODI- NEPROCJENJIVO!!! Pozdrav iz Lipika! Dođite na bazene - voda opušta, a plivanje je uvijek zdravo i IN!
Plivanje je jedan od najboljih sportova za djetetov tjelesni rast i razvoj Plivanje povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, na disanje, jača mišiće, omogućuje ravnomjerno oblikovanje svih mišića, posebice leđnih, čime se postiže pravilno držanje djeteta. Plivanje jača samopouzdanje kod djeteta.
Plivanje je aktivnost koja aktivira čitavo tijelo. Dijete će u bazenu savladati osnove pravilnog disanja, ronjenja, kontroliranje daha i steći određenu izdržljivost. Plivanjem se dijete rješava napetosti i agresije te uči samokontroli i disciplini. Razvijat će motoriku krupnijih (trup, noge, ruke) i sitnijih mišićnih skupina (šaka, stopala) te ojačati kompletan kardiovaskularni sistem. Sport je posebno preporučljiv djeci koja imaju problema s krivim držanjem i poremećajima kralježnice kao što je skolioza.
Ljeto je pred nama i iskoristi ćemo svaki sunčani dan što nam srpanj i kolovoz prużaju za osvjeżenje u bazenima.