tree tops

Pedagoška godina 2017./2018.

Ovdje možete pronaći kalendar zbivanja za pedagošku godinu 2017./2018.

Rujan, 2017.


25. 9. 2017.-SRETAN VAM SVJETSKI DAN ŠKOLSKOG MLIJEKA

Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i od tada je postao godišnji događaj koji se slavi u mnogim zemljama svijeta. Taj dan pruža priliku međunarodnoj zajednici da se usredotoči na važnost konzumiranja mlijeka u školi, ali i na zdravstvene dobrobiti koje pruža u odgoju djece. U potragu za kravama krenuli smo turističkim vlakom ulicama Grada Lipika. Pronašli smo krave, ovce i koze na pašnjaku, uživali smo u prekrasnom prizoru gdje su krave, koze i ovce pasle travu slobodne, nesputane i razigrane! Obitelj Cah nam je omogućila ovaj prekrasni prizor mi im zahvaljujemo na suradnji!

A, sada o kravama ...!

ZARA: krave se hrane travom, kada to promiješaju nastaje mlijeko; LARA: krave su posebne životinje, one su crne, smeđe, bijele i točkaste; NAOMI: kad piju vodu i travu narastu velike; MATEJ: krave izgledaju lijepo, a neke su i ružne, one pomažu ljudima da dobiju mlijeko; FRANKA: bojim se krava jer su velike; LEONARDO: od mlijeko nastaje sir, jogurt, vrhnje; PATRIK: volim jesti sir i piti mlijeko; EMA: krave žive na farmi, a farmer i farmerica brinu o njima; TARA: MLIJEKO NAS ČINI ZDRAVIM!
Svjetski dan školskog mlijeka

Listopad, 2017.


Studeni, 2017.


NAJMLAĐI ZA NAJMLAĐE ZAPALILI SU LAMPIONE-SVJETLO ZA VUKOVAR, ONI GA TADA NISU IMALI!
Tijekom vukovarske ratne kalvarije je UBIJENO 86 djece, od čega 54 djece bilo je mlađe od 10 godina. Najmlađe dijete imalo je 6 mjeseci!
Vukovar

Prosinac, 2017.


Siječanj, 2018.


Veljača, 2018.


Ožujak, 2018.


DOBAR DAN TATA!
Dan očeva u većini zemalja slavi se treće nedjelje u lipnju, no u nekim zemljama, kao u Rusiji i Rumunjskoj, slave ga u veljači i svibnju. U Hrvatskoj se slavi 19. ožujka, kao i u Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Nastao je u čast muškom roditeljstvu i utjecaju očinstva na društvo. Prva zemlja koja je uvela Dan očeva bile su Sjedinjene Američke Države početkom 20. stoljeća, točnije 1910. godine. Tata je onaj koji brine i aktivno sudjeluje u djetetovom životu. On je onaj uz kog djeca rastu i fizički i psihički jer tata se ne libi ničega - ni satova plesa ni nogometnih utakmica, ni sjedenja u parku ni spravljanja večere ni frizura ni bolesti. Tata je onaj koji je tu. Kada treba i kada ne treba. Kada je sve u redu i kada ništa nije u redu. Svatko može postati otac, ali treba biti pravo muško da bi bio i tata.
Dan tata

Travanj, 2018.


Svibanj, 2018.


17. Olimpijski festival dječjih vrtića
Na ceremoniji otvaranja 17.Olimpijskog festival Dječjih vrtića prisegu je pročitala Anja Ždralović!
Pobjeda nije sve, ali želja za pobjedom jest - Vince Lombardi
Poznato je da je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu.
Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Istraživanja su pokazala pozitivne učinke i na psihološku dobrobit djeteta. Tako su primjerice djeca i tinejdžeri koji su tjelesno aktivni manje depresivni (Motl i sur. 2004.)
Pozitivna uloga sporta u razvoju djeteta
Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Nadalje, djeca kroz sport mogu zadovoljiti niz različitih potreba: potrebu za kretanjem, potrebu za druženjem, potrebu za sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, potrebu za pripadanjem i sl. Također, ako se dijete identificira sa sportom kojim se bavi i kojeg voli, tada je manja vjerojatnost da će raditi stvari koje nisu u skladu s tom ulogom; a poznato je kako sport kao takav promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplinu i potiče stvaranje radnih navika.
"Organizirana sportska aktivnost posebno je značajna danas budući da postoji sve manje prostora za spontanu igru i slobodno kretanje djeteta. To se posebice odnosi na gradove koji su postali sve prometniji, s manje površina za igru (poput livada ili velikih parkova), čime opravdano raste strah za sigurnost djeteta u takvom okruženju. Sjetite se samo koliko je u vaše vrijeme bilo više prostora za kretanje i bezbrižnu igru po kvartovima i ulicama. Drugi razlog veće potrebe za organiziranom tjelesnom aktivnošću su današnje navike i sjedilački način života, gdje se djetetu nudi mnoštvo privlačnih aktivnosti koje se odvijaju ispred računala, tableta ili nekog drugog elektroničkog uređaja. Stoga je važno da roditelji shvate kako je potrebno poticati djecu na bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću, jer ako njima prepustimo odgovornost da se sami angažiraju, odmah gubimo bitku jer su druge, ranije navedene aktivnosti, na prvi pogled puno privlačnije, dostupnije i lakše za konzumaciju," istaknuo je Boris Balent, sportski psiholog koji ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom.
"Nema dobre ni loše djece. Ima samo obeshrabrene ili ohrabrene djece..." Popkin

17. Olimpijski festival dječjih vrtića

DRŽAVNA ERGELA LIPIK
Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor plemeniti Janković koja danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno i dom šezdeset predivnih lipicanaca. Koliki značaj lipicanci imaju u povijesti Lipika pokazuje i to da je konj jedan od simbola u grbu Grada Lipika. Danas se Državna ergela Lipik bavi uzgojem i selekcijom te obukom konja lipicanske pasmine uz razvijenu turističku djelatnost. Posjetitelji se mogu upustiti u turistički obilazak uz stručno vodstvo djelatnika ergele, saznati sve o ovim plemenitim životinjama kroz edukativne programe i radionice, odvažiti se na jahanje u manježu i školu jahanja, te uživati u nezaboravnoj vožnji fijakerom kroz grad.
ONI SU NAŠ PONOS! PONOSIMO SE!!!

Državna ergela Lipik

ŠTRUMFOVI (I.MJEŠOVITA) NA JAHANJU! 
Jahanje poboljšava pamćenje i učenje!
Konji pomažu djeci: Jahanje poboljšava pamćenje i učenje Japanski znanstvenici testovima su zaključili da jahanje podiže inteligenciju djeteta. Način na koji se konj giba omogućuje ljudskom tijelu motoričke i senzorne informacije.

10 konjskih zapovijedi 
1. Izgled vara. Ja sam malo dijete u velikom tijelu.
2. Iako je tri puta kraći od tvog, moj život je ipak dug. Zato razmisli, prije nego me uzmeš sebi, jer svaka tvoja gruba riječ meni nanosi bol.

3. Brini se o meni i kad ostarim. I ti ćeš jednom biti star. Iako te moja leđa neće više moći nositi, moje će srce uvijek biti otvoreno za tebe. 4. Pohvali me, kad to zaslužim. Kako god se ponašaš prema meni, ja ne zaboravljam.
5. Prije nego me udariš, razmisli, da bih te mogao jako ugristi, udariti, ili nekako drukčije napasti, ali to nikad ne učinim.
6. Ne mogu govoriti, ali znam dobro slušati. Zato, molim te, pričaj nekad sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, znam tvoj glas, i neka on ponekad bude namijenjen samo meni.
7. Ne ljuti se na mene. Ti imaš svoj posao, svoje prijatelje, svoju zabavu, a ja imam samo tebe.
8. Prije nego me optužiš da sam lijen, razmisli, možda sam umoran, bolestan ili ozlijeđen.
9. Daj mi dovoljno vremena da naučim sve što želiš od mene.
10. Budi sa mnom do kraja. Ne izgovaraj se da ne stigneš. Tebe najviše volim, zato želim da se ti od mene zadnji oprostiš.

Na jahanju

Lipanj, 2018.